Placeholder image

NAJČEŠĆA PITANJA

Koju veličinu klime da uzmem ?

Veličina ili kapacitet klima uređaja se određuje na osnovu više faktora od kojih je najvažniji veličina prostorije i njen oblik. Osim toga, važan je i položaj u odnosu na strane sveta (sunčane strane), koliko osoba boravi u prostoriji, termička izolacija prostora itd. Na osnovu svih tih parametara određuje se veličina klime. Neko generalno pravilo jeste da na prostor od 40-50 kvadrata ide klima od 12000 BTU, takozvana „dvanestica“.

U čemu je razlika između split sistema i inverter?

Split sistem se sastoji iz dva dela, unutrašnje i spoljašnje jedinice, a vazduh je uvek isti, tj. nema razmene sa spoljašnjim, zato je poželjno češće provetravati prostoriju. Inverter je klima novije generacije, koja može automatski da reguliše potrošnju elekrične energije, čime se postiže ušteda u potrošnji. Mogu se koristiti i kad je spoljašnja temperatura u velikom minusu, i do -15C, dok se split sistemi generalno mogu koristiti do -10C, mada to zavisi od modela do modela, treba proveriti u specifikaciji uređaja pre kupovine.

Da li je obavezn redovan godišnji servis klima uređaja?

Preporučuje se redovno čišćenje i održavanje klima uređaja, a proizvođači klima uslovljavaju garanciju redovnim godišnjim servisom (servis klima uređaja). Ovo je važno pre svega zbog kvaliteta vazduha u prostoriji u kojoj se klima nalazi, a čistoća klime je važna zbog rada samog klima uređaja. Kada se klima duže vremena ne koristi, na primer zimi, u noj se talože razne bakterije i mikroorganizmi. Preporučuje se da se jednog godišnje uradi servis klime, kompletno čišćenje i dezinfikovanje spoljašnje i unutrašnje jedinice.

Koliki je normalan razmak između spoljne i unutrašnje jedinice?

Svakako da je bolje da cevna instalacija bude što kraća, jer samim tim i klima će bolje raditi, normalan razmak između unutrašnje i spoljne jedinice je do 3 metra. Neka tolerancija je do 6 metara što ni u kom slučaju neće uskratiti rad klima uređaja. Na nekim mestima ljudi prosto nemaju drugog rešenja nego da se cevi vuku čak i do 10 m ( što smo i radili !! ) Uz dodatak freona i ove klime sasvim normalno rade tako da je to i neka granica do 10m. Ponavljamo bolja je kraća instalacija, ali ukoliko nema drugog nacina do 10 m klima ce normalno raditi.

Da li spoljna jedinica mora da bude niža od unutrašnje?

Ukoliko klima uređaj montiraju stručna lica ne mora, može se napraviti takozvani šifon i onemogućiti da ulje iz spoljašnje jedinice dođe u kontakt sa unutrašnjom jedinicom. Samim tim i klima je zastićena od kvara. (Naglašavmo takvu montažu moraju da urade stručna lica)

Šta obuhvata servis klima uređaja?

Redovni servis obuhvata čišćenje unutrašnje i spoljnje jedinice.